Via Egnatia 2024
VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι 2024:
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη και τόπο με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο υψηλό πλούτο πολιτιστικών πόρων, στον απόηχο στοιχείων της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής παράδοσης, ενταγμένων σήμερα στη σύγχρονή ζωή, όπως στοιχείων πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας του ανθρωπογενούς και δομημένου περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, ο τομέας του πολιτισμού, αποτελεί τμήμα του ανθρώπινου περιβάλλοντος και σύνθεση στοιχείων της ανθρώπινης δραστηριότητας, δυνατοτήτων και συνηθειών. Ο σημερινός Νομός Δράμας αποτελεί μία γεωγραφική ενότητα, η οποία προσδιορίζεται από έναν περιφερειακό ορεινό όγκο, όπου τα πρώτα ίχνη της ανθρώπινης παλαιολιθικής δραστηριότητας και τα διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκησή του. Στο ως άνω πλαίσιο, χαρακτηριστικό γνώρισμα στη διαχρονική πορεία της περιοχής της Δράμας, αποτέλεσε το πέρασμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού (ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και εμπορικούς δρόμους), η οποία κατασκευάστηκε πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου προ ρωμαϊκού δρόμου, συνδέοντας τη Ρώμη με τις κτίσεις της στην Ανατολή.
Η Εγνατία οδός, στην πορεία της από την Αμφίπολη προς τους Φιλίππους, μετά τις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου, περνούσε από την περιοχή της σημερινής Μαυρολεύκης και εν συνεχεία, διασχίζοντας τα έλη με τη βοήθεια γεφυριών, περνούσε από τον αρχαίο οικισμό του Καλαμπακίου (ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στο οδικό δίκτυο Μακεδόνων και Ρωμαίων), όπως μαρτυρεί και η ενεπίγραφη αμφίγραμμη στήλη - σταδιοδείκτης της οδού (τέλη 3ου-αρχές 2ου π.Χ.). Μάλιστα, ο σταδιοδείκτης αποτελεί δείγμα των έργων οδοποιίας που πραγματοποιήθηκαν στην εποχή των Μακεδόνων, ενώ ο μιλιοδέκτης της Εγνατίας οδού από την ίδια περιοχή, βεβαιώνει πως η μεγάλη ρωμαϊκή οδός ακολούθησε το οδικό δίκτυο των Μακεδόνων, στην πορεία της από την Αμφίπολη στους Φίλιππους. Κατόπιν από το Καλαμπάκι, η Εγνατία οδός συνέχιζε νοτιοανατολικά, φθάνοντας στη μνημειακή αψίδα της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Παράλληλα, οι διακλαδώσεις της αρχαίας οδού διευκόλυναν την προσβασιμότητα και ενίσχυαν την επικοινωνία των κοινωνιών.
Σήμερα, τα φεστιβάλ και οι πολυποίκιλες εκδηλώσεις αποτελούν δράσεις, οι οποίες επιδιώκουν να καθιερωθούν ως σήμα κατατεθέν ενός τόπου, με προστιθέμενη αξία στην όλη διαχείριση. Στο ως άνω πλαίσιο, η δράση υπό το γενικό τίτλο «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ VIA EGNATIA ΣΤΗΝ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ 2024» και ειδικό θεματικό τίτλο «VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι», αφορά σε θεσμοθετημένη ετήσια εκδήλωση ευρείας απήχησης, που στόχο έχει την ανάδειξη και ενίσχυση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της περιοχής, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.
Σκοπός της όλη προσπάθειας είναι η ανάδειξη, η αξιοποίηση, η ενίσχυση και η ανάπτυξη του τοπικού πολιτιστικού κεφαλαίου, μέσω πράξεων και προγραμμάτων υπερτοπικής σημασίας, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και φορέων.
Συνεπείς και φέτος στην ετήσια συνάντησή μας, σας καλωσορίζουμε στο Περιφερειακό Φεστιβάλ VIA EGNATIA και σας ευχόμαστε να χαρείτε δωρεάν τις πολιτιστικές και αθλητικές μας εκδηλώσεις.
Η διαδικασία αιτήσεων συμμετοχής στον αγώνα δρόμου Via Egnatia 2024 ολοκληρώθηκε
Προκήρυξη Via Egnatia 2024
ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΔΡΟΜΕΙΣ 7ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ VIA EGNATIA 2023
Με Εκτίμηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Δράμας
Μιχαήλ Μουρβετίδης
|